Slungat RAW  och Kakhonung

Raw Honung

Slöinge Bigårdar erbjuder Slungat Raw och även Kakhonung.

Honung är ett naturligt sötningsmedel tillgängligt i många former – från genomskinlig vätska till tjockare, krämig honung eller som honungskaka, droppande med extra honung. Smaken av honung ändras beroende på var bin skörda nektar som används för att göra honung, men bearbetningen kan också påverka smaken. Som den minst bearbetade honungen är rå, ofiltrerad honung endast behandlad minimalt.Det absolut väsentligaste i arbetet med honung, och för konsumenten, är att inte värma den över 40 grader.Över detta gradantal börjar aktiva ämnen som olika enzymer att förstöras.

Kakhonung eller Jungfruhonung

är obehandlad orört honung som säljs och serveras i vaxkaka.  Vi erbjuder jungfruhonungen i speciella mini trä sektions ramar. Sektionsramarna placeras i bikupans skattlåda och   när är den utbyggd med vax och honung kan skördas och tas av bikupan på smidigt sätt utan att röra något på något vis. Du äter honungen genom att vaxkakan tuggas hel, vaxresterna blir till en klump som kan spottas ut eller sväljas. Vaxet är helt ofarligt att äta. Riktigt naturligt delikatess!

Varför Raw Honung?

De som tar hand om mycket stora mängder honung eller köper in honung från hela Sverige, hettar upp honungen snabbt och kyler sen ner den igen. Detta görs för att smälta ner kristallerna som hunnit bildas så att den sedan ska kunna röras till bra konsistens. Honungen har ju stått på depåer runt om i Sverige och kristalliserat. Andra lokala biodlare ympar honungen.Ympning görs genom att cirka 5-10% finkristallin minst 1 års gammal  honung rörs ut noga i honungen som skall ympas. Biodlaren kan även värma honungen  för att dekristallisera den .På så sätt honungen tappar levande mjölksyrebakterier enzymer och näringsvärde.

Våran honung är  Orört ,Slungats och sedan direkt tappats på burk.

Fördelar med Raw / Rå Honung

All honung kan användas för att behandla brännskador, enligt University of Florida. Honung hjälper till att lindra smärtan från brännskador, liksom förhindrar ytterligare luftkontakt med det öppna såret, vilket möjligen minskar risken för infektion. Rå honung är också ett naturligt antimikrobiellt medel, vilket bidrar till att minska infektionen samt symtom på infektion. En 2004-utgåva av ”Journal of Medicinal Food” fann att en applicering av rå honung orsakade smittade sår att bli mindre röda och svullna och förhöjda graden av helande samt hur snabbt de smittsamma bakterierna dödades. Denna djurstudie fann att rå honung hade samma styrka och effekt som lokala antibiotika, även om ju färre den råa honungen – desto lägre lagringstid – desto starkare är dess antimikrobiella förmåga.

Vilken honung är nyttigast?

Färsk honung, helt nyslungad honung, är allra nyttigast. I denna honung kan det nämligen finnas levande mjölksyrebakterier kvar.

Näst nyttigast är oupphettad/raw honung. Alltså honung som inte hettats upp till mer än max 40 grader, vilket gör att  den näring som naturligt finns i honungen bevarats.

VIEW ALL

Contacts

Ågatan 20 Slöinge

Follow Us

Twitter

RT @envato: One subscription, 5000+ assets & unlimited downloads; Elements is out of beta! Sign up at enva.to/elements. https://t.co…
TrxDoe
Polar bears can eat as many as 86 penguins in a single sitting. (If they lived in the same place)
TrxDoe
Leonardo Da Vinci is considered by many as the father of modern science.
TrxDoe