Biodling för nybörjare
Varför vill  du syssla med bin?

Biodling är en hobby eller näringsverksamhet som är lönsam både för  dig och för naturen.Men innan du börjar med biodlingen och skaffar ditt första samhälle   fråga dig  själv  -Varför vill  du syssla med bin?

• Honungen är nyttig.

• Du vill gynna naturen.

• Känna pengar och leva på det.

• Eller kanske någonting annat.

Det spelar ingen roll vad du svarar,  bara  bli bestämd. Biet är ingen leksak att leka med, bin sticks, vi pratar om levande djur och sist men inte minst biodlingen kostar.

Den viktigaste i Biodlingen är Bihälsan, Tidsplaneringen och att lära och känna naturen omkring dig..
Hur ska du börja?!?

• Hitta granne  eller prata med närmaste biodlaren. Berätta om dina planer och idéer. Jag är ganska säker att du  kommer att få hjälp.  Biodlare behövs . Dessutom  är vi inte konkurrenter i branschen tvärtom vi är arbetskamrater .

• Kolla om du är allergisk – Jag utvecklade allergi mot bina i slutet av min första säsong. Ingen garanti . Första sticket är gratis.

• Gå på kurs- Kursen  är positiv för din utveckling . Nackdelen är att kursen startar oftast i slutet av april.    Om du vill skaffa bin ,  kupor, utrustning mm du borde bli färdig med dina beställningar någon gång i mars.  Oftast övervintrade bin är slutsålda mellan februari och april. Därför behöver du kunskap innan dess. Höst eller vinter  kurs är bästa alternativet.  Jag hoppas verkligen att SBR ska göra någonting åt det…

• Hitta mentor- Ingen kommentar här . Hittar du mentor löser du allt.

• Skaffa utrustning ,(bikupor ,bisamhälle och mycket annat) –  Allting kostar och allting är alldeles  för dyrt . Det finns några stora  Biredskapsförsäljare i Sverige och alla de säljer specifika grejer./ Olika bi-produkter och tillbehör  / Oftast är du tvungen att handla från alla tre samtidigt .  Därför kolla noga vilken modell kupa ,ramar  biras ska du använda i framtiden.. Hitta närmaste försäljare.

Det största vinnaren från biodlingen är inte miljön. Vad menar jag  med det?  Tydligen biredskapsförsäljarna har  ett samarbete sinsemellan. ”X modellen Tyska  bikupa kan köpas bara från Företaget Z .Företaget Y säljer Norska modellen  ..  .” Det finns ingen konkurrens helt enkelt.    P.g.a detta  är priserna jätte t.o.m  extremt höga jämfört med andra länder i Europa såsom Italien, Tyskland , Polen, UK och Finland.

Vad gör biodlaren  i denna situationen?   De samlas. Som bisamhälle efter svärm..Beställer gemensamt. Direkt från tillverkare eller försäljare. Man sänker  sina kostnader och visst frakten.

• Frakten.  Vill inte skrämma dig men sanningen är att vissa leverantörer skickar frakt pris efter att du får produkten hemlevererat.  Frakten kan variera och plötsligt kan du vara tvungen att betala 1000 kr för en bikupa inklusive ramar.

Jag   påpekar igen och det ska  jag göra några många gånger till. Att bidra för miljön  kostar för mycket  i Sverige.

Att syssla med biodling kräver mycket. Tid,pengar,semester och familj. Honungs priserna stiger ner    varje dag . Importen från Ukraina, Kina och Argentina växer. Dessutom allt din granne, hobbybiodlaren med 2 bikupor  säljer sin honung   för 80kr /kg. Bara för att bli av det.

Inköpspriset för stora mängder i Halland 2019  är 49kr/kg .   2018 samma inköpare betalade  56 kr/kg  . Vad gör Biredskapsförsäljaren då?  Han höger sina priser med ca 8% varje år. Jag säger inte att det är grannens fel.

Jag säger att ni har guld som säljs för kol pris.   Jag säger att Dör bina  då Dör vi.  Jag säger att stödja din lokala biodlaren. Köp svensk producerat mat…

•Planering – Ramar ska spikas . Kupor ska målas .Bi ska hämtas ,besökas,vattnas,etiketter ,burkar,slungan  ,tappning och glöm inte det viktigaste av allt bihälsan   .Bina ska behandlas i sensommar eller vintern

Notera: ” Räkna din tid(Spika ramar,  snickra kupor) kan kostar mycket mer än en färdig produkt.

•Skatteverket  😛  – OK.    Beroende på  din affärsidé eller hobbysyysla   kolla Jordbruksvärket, Livsmedelsverket  och Biodlarna.se .

Allt det här  som jag nämnde till dig är  tuffaste  delen  av biodlingen och  ett måste  för dig som ska sälja honung- biprodukter till direkt eller indirekt till konsumenten.

Att ha bin utan att slunga eller sälja honung räknas inte som biodling tycker jag. Det är bättre att köpa andel i så fall. och besöka din kupa några gånger per år .

Min resa med biodlingen började 2018 med 2 st bisamhälle.Samma säsong invintrade jag 5.  2019   expenderade jag till 60 men vill fortsätta resan med bara 20 st och njuta  av alla biprodukter. Bikupan är guldgruva  det finns inte bara honung i.  Kolla Biprodukter och  Apiterapi

Stort Lycka till och  varmt välkommen i  Slöinge Bigårdar  om du vill hälsa och prova med Biodling .Eller varför inte bara att  prata om bin. ..

Användbara Länkar: Janos Bisysla och Allt om Biodling

 

 

 

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Contacts

Ågatan 20 Slöinge

Follow Us

Twitter

RT @envato: One subscription, 5000+ assets & unlimited downloads; Elements is out of beta! Sign up at enva.to/elements. https://t.co…
TrxDoe
Polar bears can eat as many as 86 penguins in a single sitting. (If they lived in the same place)
TrxDoe
Leonardo Da Vinci is considered by many as the father of modern science.
TrxDoe