Omlarvning

Omlarvningen eller kallats även Doolittle metoden har uppfunnits 1882 av en tysk biodlare Wankler(som flyttade till Amerika). Andra källor anger amerikanare J. L. Davis (1874) och G.J. Doolittle (1875).  Omlarvningen kan fysiskt göras på flera olika sätt.
• Omlarvningssked, omlarvningsnål
Man använder diverse skedar eller nålar. Det enda som behövs är bra syn, stadig
hand och bra ljus. Fördelarna är att man kan plocka fram de allra yngsta larverna och
använda ett enkelt hjälpmedel.

• Ursköljning- Sker med ljummet vatten på en silduk av en svart strumpa. Larverna syns då bra mot en mörk bakgrund. Man duschar vatten i cellerna, vänder ramen upp och ner och med lätt slag mot handen eller underlaget ”knackas ut” larverna på duken.

• Utsugning (med rör täckt med en damstrumpa)
Tar tid. Eftersom sugverktyget har en ganska stor diameter ser man larven inte så bra eftersom den skyms. Det krävs både stadig hand och bra syn. Kräver specialutrustning. Bl.a. en vakuumpump.

Det finns mycket mer information om omlarvingen här 

Hur odlar man drottningar genom omlarvningen då? Wictor Savarar så här i ett forum

”-Du behöver en ram, som du spikar och grejar lite med, sätter på två vridbara lister som passar horisontellt inuti ramen. På dessa lister fäster du ett antal plastkoppar som du kan larva om i…

•Sen behöver du en ”startlåda”, det finns beskrivet på internet hur en sådan skall göras, ”Ritning taggen av Alingsås Biodlare >Förening”

•Jag har gjort min startlåda av en inköpt skattlåda LN som jag köpte ospikad, lättare att såga upp spåren i gavlarna då. Lite snickrande senare så var det klart…”
Här Vill jag avbryta Wictors ord och påpeka att man kan odla drottningar även utan startlåda. Du kan göra allt  i samma lådan. Det är bevisat att man kan lyckas enklare med startlåda fast man får drottningar med bättre  kvalitet   om man har drottning i kupan. Jag ska beskriva just den här metoden i annan artikel.
•”..Det går inte mycket bin, närmare bestämt inga alls förbrukas, alla bin finns kvar.
•Två tre dagar innan du tänker börja odla så flyttar du upp tre ramar med yngel i skattlådan över spärrgallret. Ingen drottning får följa med upp, ingen drottningcell får finnas någonstans i samhället.
•Dag tre på morgonen går du ut i din kupa, flyttar över tre honungsramar till din startlåda, eventuellt fyra (beror på om den har plats för fyra eller fem ramar. Skaka ner en massa ungbin också, bina skall vara i den del som rymmer tre ramar, ingen drottning får följa med. Lätt om du tar bina över spärrgallret.
•Ställ lådan i källaren, bina blir nu väldigt stressade eftersom de saknar drottning. Låt tomrummet som uppstår vara, det skall snart fyllas igen.
•Tre fyra timmar senare går du ut i ditt bästa samhälle, det du tänker odla efter, behöver inte alls vara det som du tänker odla i. Ta upp en ram där det finns gott om ägg och precis nykläckta larver, sopa av alla bina och svep in ramen i en fuktig handduk. Gå in i köket eller liknande, ramen skall ej exponeras för solsken eftersom de små larverna dör av UV-strålning och de skall ej heller torka, därav den fuktiga handduken.
•Larva om (skaffa en kinesisk larvnål, kostar 25:-), alltså plocka upp de minsta larverna du ser, ta dem från ryggsidan, de där riktigt små som var ägg igår och larv idag. Dessa placerar du i plastkopparna du spikat fast på din specialram. En del lägger först i en droppe (obs liten droppe!) med en blandning 50/50 honung/vatten, men ej nödvändigt. Går kanske lite lättare att få larven att ligga kvar och ej torka ut…
•Stoppa nu ner denna ram i startlådan, dra upp plåtskivan som har stängt in bina i halva startlådan. Lyssna till ljudet, deras desperata situation utan varken drottning eller yngel har nu dramatiskt förbättrats. De har ju nu fått 20-25 små trevliga larver som de kan göra drottning av, och de börjar omgående med detta. Ett lugnt harmoniskt surrande inträder.
•Låt lådan stå till nästa morgon, då går du tillbaka till samhället som du förberedde för några dar sen. Sätt tillbaka honungsramarna (en får nog inte plats nu) och sära på yngelramarna du lyfte upp häromdagen, däremellan placerar du din odlingsram, och förhoppningsvis kan du redan nu se att det kommer att bli drottningar. Skaka tillbaka bina ur din startlåda.
•Du ser – inga bin har hittills gått åt, bara varit ute på utflykt.
•Om du vill kan du kontrollera ramen efter nåt dygn, men sedan ej mer innan dag 11.
•Rör man odlingsramen däremellan kommer drottningarna att dö, de är väldigt känsliga under metamorfos-fasen.
•Omlarvningen skedde på 4 dygnet, kläckningen sker 12 dygn senare. Räkna detta noga, anteckna i kalendern. Du vill inte ha utkrypande drottningar i kupan, då blir det problem och slagsmål och mord.
•Dag 10-11 efter omlarvning gör du i ordning ett antal avläggare, så många som du vill ha och så många drottningar du har odlat. Nja, alla blir inte färdiga, men hoppas på 75 %
•Jag brukar ta två yngelramar med påsittande bin, kontrollera att ingen drottning finns med, inga drottningceller heller. Fyller ut med mellanväggar. Sätter en kläckfärdig cell mellan yngelramarna. Låt henne kläckas dagen efter, sedan paras hon som vanligt och börjar sitt värv i sitt nya samhälle.
•Vill man byta drottning i nåt samhälle brukar det lyckas rätt bra att nypa den drottningen dagen innan, och sätta till en cell.
•Annars är det säkrare att låta henne kläckas i en avläggare och göra bytet när hon blivit rejält äggläggande, då är det bara att nypa den gamla och lyfta över den nya med ram och allt.
•En bra bok är skriven av Ulf Gröhn, ”Drottningodling för vanligt folk”.
•Så du ser, det enda du behövde var en odlingsram, en larvnål och en startlåda, resten har du redan.
MEN, om man vill ha riktigt snälla drottningar skall man låta dem bli renparade med utvalda drönare. Då måste man ut på någon av de öar som finns i SBR:s regi.
Snällheten ärvs på fadersidan, så gör gärna ett försök, det borde fler göra.
Då behöver man en mycket liten avläggare, en Apidea, där det finns tre små ramar och en liten foderlåda, där kläcks drottningen i ett samhälle som bara består av en kaffekopp bin. Lätt att frakta, drottningen blir parad, börjar lägga ägg och kan sedan flyttas över till ett större samhälle.
Bina tas över spärrgaller, det får absolut inte följa med några drönare till en parningsstation.
Nu ser du ju att det går åt lite bin, men jag tror inte att det är så mycket som dina biodlarkamrater påstår. En kaffekopp fixar man lätt och det märks inte i ett starkt samhälle.
Och så går det ju åt lite mer grejer, en Apidea per drottning som skall iväg på parning.
Lycka till!” Tack Wictor.

 

OBS! För att lyckas med Metoden.

Kolla om  du har  tillräckligt med bin? En drottningcell behöver 5000 bin. Det är mycket, eller detta påstående är en underdrift, det behövs MYCKET bin. Försök klämma ner så många som överhuvudtaget är möjligt, jag blöter ner mina bin totalt innan jag fyller startlådan, det går in minst dubbelt så många bin när de är blöta. Trädgårdsslangen och påkopplat munstycke, de skall vara DY-blöta.

Då går det in många, och det krävs många. Tro dock inte att de förfars, nej då när odlingen är klar så är bina i full fart med att dra in honung åt dig.Sen finns det ju ett annat problem, men det kanske inte är ditt? En del tror att de larvar om… Larver som är för gamla kommer aldrig att bli drottningar.

Ett ägg läggs av drottningen, efter 77 timmar kläcks ägget och blir larv. Efter 89 timmar är bästa tid att ta larver, men upp till 101  timmar är helt okej. Därefter blir det bara skit med odlingen.
Andra är oförsiktiga, minsta lilla skada på larven leder obönhörligt till att bina ratar odlingen av just denna. Larver är väldigt känsliga.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Contacts

Ågatan 20 Slöinge

Follow Us

Twitter

RT @envato: One subscription, 5000+ assets & unlimited downloads; Elements is out of beta! Sign up at enva.to/elements. https://t.co…
TrxDoe
Polar bears can eat as many as 86 penguins in a single sitting. (If they lived in the same place)
TrxDoe
Leonardo Da Vinci is considered by many as the father of modern science.
TrxDoe