Bikupan, Skyddsutrustning och Biredskap

De viktigaste faktorerna vid biodling är kunskap och rätt utrustning. I denna artikel kommer vi att diskutera de grundläggande utrustning som behövs för att vara värd för en koloni av bin, hålla dig säker och extrahera honungen. När vi har etablerat den utrustning, kommer vi att kort beröra din roll som en biodlare under hela året.Om du är nybliven medlem i SBR kan man få rabatt på så kallade nybörjarpaket på olika bibutiker. Där kan man välja startpaket som innehåller bijacka mm eller bioverall mm. bikupa och redskap . Vilket bör man ha? Visst förstår jag att en bioverall skyddar bättre än en bijacka, men skulle det ändå räcka med bara en bijacka?

Bikupan och bin

Grundläggande bikupor är normalt består av en botten styrelse och fem skattlådor som vardera innehåller tio bilder av kam. Kolla även Här
Det är bäst att köpa bin under våren så att du kan öka chanserna att du kommer att ha en bra drottning och en livskraftig bikupa.

Skyddsutrustning

Man skall inte snåla med personskyddet. Vid slutskattning kan för många stick bli för mycket. Med rätt skydd får man inga stick (eller sting som jag fortfarande vägrar kalla det).Man kan ha kvar sin favoritöverdel eller bara slöja på sommaren om bina är fromma. Viktigast av allt, måste du vara säker på att du har grundläggande personlig skyddsutrustning. Detta inkluderar ett bi slöja och en god bredbrättad hatt att koppla den till.Som nybörjare kan det tänkas att man lär sig av sina misstag, för att göra dom mindre stickiga och smärtsam så är det bäst med heldräkt. En slöja och långa ärmar och byxor med handskar kommer att vara tillräckligt för att skydda dig från de flesta svider, men biet sviter kan också köpas. Du behöver också ett bra bikupa verktyg för att flytta skattlådor ordentligt så att bina inte blir upprörd. Med anledning att bina blir upprörda du vill vara säker på att du har ett bi rökare. Ett bi rökare avger en mild puff av rök som har en lugnande inverkan på bin och kan vara avgörande när det finns ett hot om en svärm.

Biredskap

Det finns en mängd biredskap för olika behov. Med tiden du märker vilken utrustning du behöver (eller inte behöver) till din biodling. Den mest grundläggande del av utrustning är ett bi borste, som du använder för att sopa bin bort från rammarna när du drar dem. Kupkniv  mm

Begagnade Biredskap-  Alla bestämmer själva men jag rekommenderar inte att köpa begagnade biredskap specialt kupor, biborste eller kupknivar. Dem kan bli jättefarliga för att smita sjukdomar och sen vem skulle vilja sälja begagnade kupor om  allt är ok med dem. Undantag kan man göra om biodlaren skulle lägga när sin verksamhet . Bli försiktig med den även med import av bin eller drottningar.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Contacts

Ågatan 20 Slöinge

Follow Us

Twitter

RT @envato: One subscription, 5000+ assets & unlimited downloads; Elements is out of beta! Sign up at enva.to/elements. https://t.co…
TrxDoe
Polar bears can eat as many as 86 penguins in a single sitting. (If they lived in the same place)
TrxDoe
Leonardo Da Vinci is considered by many as the father of modern science.
TrxDoe